Šta je Shopify i za čega se koristi?

Ukoliko planirate da se bavite online prodajom, sigurni smo da želite da koristite najbolju moguću e-commerce platformu. Izrada web shop-a je jedan od ključnih koraka i zahteva posebnu pažnju i posvećenost. Shopify je trenutno među najpopularnijim i najkorišćenijm platformama, a u ovom tekstu ćemo vam objasniti zbog čega se veliki broj ljudi opredeljuje upravo za nju.

Šta je Shopify?

Shopify je vodeća platforma za e-commerce u svetu, a popularnost je stekla zbog jednostavnosti korišćenja i odličnog dizajna. Glavna prednost je mogućnost da sami kreirate svoju prodavnicu, bez prethodnog znanja i iskustva u programiranju. Osnovan 2006. godine, Shopify je dokazao da je pouzdana kompanija koja danas broji preko 4 miliona aktivnih sajtova iz preko 170 zemalja i ova cifra neprestano raste. 

Za čega se koristi?

Ova platforma vam omogućava da kreirate i vodite svoju online prodavnicu. Pomoću nje možete da pokrenete svoj sajt, upravljate proizvodima, narudžbinama i logistikom isporuke i obrađujete plaćanja. Takođe, možete da koristite marketinške i SEO alate i analitiku kako biste unapredili poslovanje i donosili informisane odluke. Zbog podrške za višejezične sajove i valute, Shopify može da se koristi i za plasiranje proizvoda na globalno tržište.

Tipovi shopify tema

Kakvi sajtovi mogu da se prave pomoću Shopify-a?

Koristeći Shopify, možete kreirati web sajtove koji podržavaju širok spektar poslovnih modela, od malih lokalnih prodavnica do velikih internacionalnih biznisa. 

Klasična maloprodajna online prodavnica

Ovakav tip prodavnice se bavi direktnom prodajom fizičkih proizvoda krajnjim kupcima i najzastupljeniji je. Korisnici kupovinu vrše tako što pregledaju proizvode, dodaju ih u korpu i biraju način plaćanja. Shopify omogućava brzo i lako upravljanje zalihama, obradu novčanih transakcija i praćenje isporuke robe.

B2B portali

B2B (Business-to-Business) portali se bave veleprodajom proizvoda ili usluga drugim kompanijama. Razlika u odnosu na klasične shop-ove je što koriste funkcije prilagođenog formiranja cena, prihvatanja velikih porudžbina, upravljanja računima kupaca i specijalnih uslova prodaje. Shopify je i u ovom slučaju odličan izbor jer podržava sve navedene funkcije i znatno olakšava poslovanje.

Dropshipping

Dropshipping je popularan model trgovine koji je karakterističan po tome što prodavac svoju robu ne poseduje fizički, već je kupuje od treće strane (proizvođača ili dobavljača) koja ga isporučuje krajnjem kupcu. Ovaj način prodaje je dobar jer ne zahteva prevelika početna ulaganja i može biti izuzetno profitabilan ako se pravilno vodi. 

Hiljade biznisa koristi Shopify jer ima najbolji sistem za dropshipping – olakšava ga kroz pouzdanu integraciju sa dobavljačima i automatizaciju procesa poručivanja koristeći aplikacije poput DSers ili CJ Dropshipping.

Print on demand

Print on Demand (POD) sajtovi specifični su po tome što prodaju prilagođene/personalizovane proizvode na kojima se štampa dizajn po narudžbini, poput odeće, šolja, postera i knjiga.

S obzirom na to da se sa proizvodnjom počinje tek nakon primljene porudžbine, nećete imati potrebu da skladištite robu i trošite novac na iznajmljivanje lokala ili magacina. Shopify je pravi izbor i za ovaj vid trgovine jer ima obezbeđene integracije sa poznatim platformama kao što su Printify i Printful, u potpunosti automatizujući proces od poručivanja do isporuke.

Shopify teme

Prilagođavanje izgleda online prodavnice kroz Shopify teme

Vizuelni identitet prodavnice je važan jer stvara prvi utisak i utiče na doživljaj samog brenda. Ukoliko je dizajn dobar, odmah će privući kupce, uliti im poverenje i izdvojiti vas od konkurencije. Shopify ima veliku fleksibilnost prilagođavanja izgleda prodavnice – Theme Store nudi više od 180 tema za praktično sve niše. 

Na raspolaganju vam je 12 jednostavnijih tema pogodnih za početnike i ove teme su besplatne. Premium teme, kojih trenutno ima preko 170, namenjene su ozbiljnim i rastućim biznisima i plaćaju se. Cene se kreću od $140 do $400 i moguće je aktivirati probni period kako biste ih testirali.

Za koju god temu da se opredelite, moći ćete da je prilagodite ličnim i potrebama vašeg brenda, a ukoliko budete imali poteškoće, kontaktirajte nas da vam pomognemo oko izrade Shopify online prodavnice kakvu želite. 

Teme su optimizovane za sve vrste uređaja sa kojih kupac može da poseti vašu prodavnicu (desktop i laptop računari, tableti i mobilni telefoni sa bilo kojim operativnim sistemom).

Shopify aplikacije

Poboljšavanje funkcionalnosti sa Shopify aplikacijama

Da bi prodavnica bila dobro dizajnirana, nije dovoljno da bude samo vizuelno privlačna potencijalnim kupcima, već mora biti i praktična. Iako Shopify ima mnogo ugrađenih funkcija u samom startu, da biste dodali baš one koje odgovaraju vašim potrebama, imate mogućnost korišćenja različitih aplikacija koje će personalizovati i unaprediti vaše e-commerce iskustvo. 

Sve dostupne aplikacije su brze, sigurne, pouzdane i jednostavne za upotrebu. Najviše benefita za poslovanje doneće vam aplikacije za naprednu analitiku, upravljanje zalihama, marketing i automatsku obradu podataka jer ćete koristeći ih štedeti vreme a samim tim i novac. Neke od najpopularnijih aplikacija su ranije pomenuti CJ dropshipping, Printful i Printify, zatim  Klaviyo (alat za email marketing), PageFly (page builder) i Yotpo (alat za upravljanje recenzijama).

Postoje aplikacije koje su besplatne za korišćenje, dok cene onih koje se plaćaju variraju i kreću se od $1 do $100 mesečno. Budite pažljivi pri izboru aplikacija jer iako pojedinačni troškovi mogu izgledati pristupačni, vremenom se njihov broj može povećati a samim tim će i mesečni izdaci postati značajni.

Ko sve koristi Shopify

Ko sve koristi Shopify: Primeri uspešnih prodavnica

Shopify se koristi širom sveta od strane različitih brendova, kako malih startup-ova, tako i velikih i uspešnih kompanija. Navešćemo nekoliko primera svetski poznatih firmi koje su izabrale Shopify za svoju e-commerce platformu.

 • Gymshark: Britanski fitnes brend poznat po svojoj odeći za trening, sportskoj opremi i dodacima. Svetski uspeh su postigli zahvaljući inovativnom dizajnu, kvalitetu i funkcionalsti proizvoda.
 • Fashion Nova: Američki modni brend fokusiran na prodaju ženske odeće i modnih dodataka. Prodaju su započeli kao lokalni butik u Los Anđelesu, ali proširenjem poslovanja na internet postaju jedna od vodećih kompaniija, fokusirajući se pretežno na mlađu populaciju.
 • Steve Madden: Osnovan u Njujorku, Steve Madden je modni brend poznat po odeći, obući i modnim dodacima inovativnog i modernog dizajna koji spaja rock ’n’ roll elemente sa visokom modom. 
 • Heinz: Heinz je proizvođač prehrambenih proizvoda, globalno poznat po kečapu, ali i po drugim prehrambenim proizvoda poput sosova, smrznute hrane, supa, pasulja i hrane za bebe.
 • Kylie Cosmetics: Kozmetički brend koji je osnovala američka reality zvezda Kylie Jenner. Popularnost je stekla prodajom ruževa, ali se asortiman kasnije proširio i na ostale kozmetičke proizvode – senke, pudere, korektore, rumenila…
 • Decathlon: Francuska multinacionalna kompanija koja je jedna od njavećih maloprodajnih lanaca sportske opreme u svetu. Bave se prodajom kvalitetne i pristupačne odeće za više of 70 sportova.
 • Staples: Lanac prodavnica koje nude kancelarijski materijal, nameštaj, tehniku i sve neophodno za opremanje poslovnog prostora. Takođe nude i poslovne usluge, poput upravljanja inventarom, IT podrške i rešenja za digitalnu štampu i marketing.

Koliko košta Shopify?

Funkcije koje Shopify nudi zasigurno mogu da unaprede i značajno poboljšaju vaše poslovanje, ali ne možemo da ne spomenemo cenu svega toga, jer korišćenje Shopify-a može biti značajan izdatak. 

Troškovi najčešće uključuju mesečnu pretplatu, kupovinu tema i aplikacija i eventualnih dodatnih marketinških i SEO alata. Pre odabira, važno je da razmotrite sve potrebne elemente neophodne za vođenje vašeg online biznisa kako biste bili sigurni da je korišćenje ove platforma finansijski održivo.

Platformu možete isprobati besplatno, a probni period traje 3 dana. Ukoliko se nakon toga odlučite za kupovinu, prvi mesec koštaće vas $1. Po isteku promo perioda, potrebno je da se odlučite za jedan od ponuđenih mesečnih planova:

Shopify cenovnik
 1. Basic ($32)
 2. Shopify ($92)
 3. Advanced ($399)
 4. Plus ($2300)

Ukoliko se opredelite za godišnju pretplatu, ostvarićete popust od 25% na gore navedene cene. Više informacija o dostupnim planovima možete pročitati ovde

Shopify je platforma koja nudi brojne mogućnosti za rast i razvoj vašeg biznisa i predstavlja pouzdanog partnera koji će transformisati pristup online trgovini i olakšati je. Sva rešenja koja nudi su u potpunosti bezbedna i za trgovce i za kupce. Ažuriranja se odvijaju automatski, prodavnica je hostovana na sigurnim serverima što garantuje stabilnost sistema a vas oslobađa brige oko održavanja hostinga i drugih tehničkih stvari.

Svaki plan uključuje korisničku podršku dostupnu 24/7, a savete i iskustva drugih možete pronaći na forumima koje aktivno posećuju gotovo svi korisnici.  

Iako troškovi mogu biti značajni, naše mišljenje je da Shopify predstavlja pametnu i isplativu investiciju ukoliko želite da izvučete maksimum iz svog online potencijala. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili sugestija vezanih za kosrišćenje Shopify-a, ostavite komentar a mi ćemo odgovoriti u roku od 24h.

Podeli na društvene mreže:

Facebook
LinkedIn
Twitter
Marko Draganić

Marko Draganić

Marko Draganić je osnivač agencije Funnelcy, WooCommerce i Shopify developer i kreator sadržaja. Dolaskom velikih brendova u Srbiju, dobija želju da pomogne malim preduzetnicima da svoje proizvode prodaju online. Od tada je na misiji da kroz usluge i kvalitetan sadržaj pomogne preduzetnicima da prodaju više i opstanu na tržistu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slični članci