Šta je WordPress?

WordPress je bez sumnje jedan od najpopularnijih softvera za upravljanje sadržajem (CMS), koji omogućava izradu veb-sajtova bez potrebe za programiranjem. Bez obzira na vaše potrebe, WordPress pruža širok spektar funkcija i mogućnosti za prilagođavanje, što ga čini popularnim izborom za različite vrste veb-sajtova. Koliko je popularan govori i sama činjenica – 43% svih online sajtova napravljeno baš na ovoj platformi.

Statistika CMS a

Hajde da vidimo zašto je toliko popularan i zbog čega ga mnogi veliki i mali biznisi koriste.

U nastavku ćemo objasniti šta je WordPress, razlike između dve WordPress platforme, vrste sajtova koje možete napraviti, kao i neke prednosti i mane.

Koja je razlika između WordPress.com i WordPress.org?

Postoje dve glavne platforme koje možete koristiti kada kreirate veb-sajtove putem WordPress-a, a to su WordPress.com i WordPress.org. Često se javlja zabuna između ove dve platforme, jer iako su slične, one nude različite mogućnosti i imaju svoje prednosti i mane.

WordPress.com

WordPress.com je online platforma za upravljanje sadržajem koju hostuje firma Automattic. Ova verzija WordPress-a je besplatna za osnovno korišćenje, ali postoje i dodatne opcije koje se plaćaju, kao što su online prodavnice ili mogućnost korišćenja sopstvenog domena. Dostupna je svima koji žele brzo i lako da pokrenu sajt bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera ili plaćanja hostinga. 

Neki od glavnih prednosti WordPress.com-a su: 

 • Brzo pokretanje sajta
 • Jednostavno korišćenje
 • Sigurnost
 • Besplatan plan koji traje zauvek

Međutim, postoje i neki nedostaci ove platforme: 

 • Nemate potpunu kontrolu nad svojom veb-sajtom
 • Ograničenja na plugiove i teme koji su dostupni u okviru WordPress.com platforme.
 • Ako korisite besplatnu verziju ne možete koristiti sopstveni domen npr. mojblog.com, već se nalazi na pod domenu mojblog.wordpress.com
 • Biće prikazane reklame na vašem sajtu koje možete ukloniti samo kupovinom premium plana.

WordPress.org

Ovde je reč o verziji WordPress-a koja je takođe besplatna ali je za nju potrebno zakupiti domen i hosting, što znači da će vas koštati na godišnjem nivou određenu sumu novca (u zavisnosti od vaših potreba). Sa ovom verzijom WordPress-a imate potpunu kontrolu nad svojom sajtom, možete da instalirate sopstvene teme i dodatke i prilagođavate svoj vebsajt kako god želite.

Međutim, za razliku od WordPress.com, ova verzija WordPress-a zahteva malo tehničkog znanja kako bi se instalirala i održavala. Takođe, morate sami brinuti o ažuriranju softvera i sigurnosti.

Ukratko, glavna razlika je u tome što WordPress.com predstavlja hostovanu platformu koja se lako i brzo može pokrenuti bez potrebe za tehničkim znanjem, dok je WordPress.org samostalna platforma koja zahteva malo više tehničkog znanja i nudi veću kontrolu.

Vrste vebsajtova

Koje vrste veb-sajtova možete napraviti u WordPress-u?

Kao što smo već napomenuli, WordPress je platforma koja omogućava izradu različitih vrsta veb-sajtova. Neki od najčešćih tipova su:

 • Blogovi: WordPress je poznat po tome što je prvobitno kreiran kao platforma za blogovanje. Danas i dalje ostaje popularan izbor za blogere, sa mnoštvom tema i dodataka za personalizaciju i optimizaciju.
 • Biznis sajtovi:  Ovi sajtovi se obično koriste za predstavljanje i omogućavaju potencijalnim klijentima da se upoznaju sa proizvodima i uslugama koje nudi firma ili pojedinac. 
 • Online prodavnice: Mnoge online prodavnice koriste WordPress zajedno sa specijalizovanim e-commerce dodatkom „WooCommerce„, kako bi kreirale prodajne sajtove sa funkcionalnostima kao što su upravljanje zalihama i porudžbinama, korpa za kupovinu, kartično plaćanje i slično.
 • “Membership” sajtovi: može se koristiti za izradu sajtova sa članstvom koji omogućavaju pristup ekskluzivnom sadržaju samo registrovanim korisnicima. Dobar primer ovih sajtova su kursevi i razni softveri.
 • Sajtovi sa opcijom za rezervacije: WordPress nudi dodatake za rezervacije i zakazivanje, što ga čini popularnim izborom za restorane, hotele, rent-a-car i slične delatnosti.
 • Portfolio sajtovi: Fotografi, dizajneri i drugi kreativni profesionalci često koriste WordPress za izradu portfolio sajtova kako bi predstavili svoje radove.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih načina na koje se WordPress može koristiti. Uz razne dodatke i personalizaciju, moguće je kreirati skoro bilo koju vrstu sajta na ovoj platformi. 

Koje su prednosti WordPress-a?

S obzirom da se većina korisnika odlučuje za WordPress.org verziju, kao i naša agencija, u daljem tekstu ćemo pričati o toj platformi. 

Neki od glavnih prednosti uključuju:

 1. Jednostavnost korišćenja: Jedna od glavnih prednosti je jednostavnost korišćenja. Platforma nudi intuitivni interfejs za upravljanje sadržajem i funkcijama sajta, što ga čini pristupačnim za sve korisnike, čak i one bez prethodnog iskustva u izradi veb-sajtova.
 2. Velika zajednica korisnika: WordPress ima ogromnu zajednicu korisnika i programera koji rade na razvoju i unapređenju platforme. Pored toga tu su i mnogobrojni YouTube kanali i sajtovi koji prave koristan sadržaj kao i Facebook grupe gde možete dobiti pomoć ukoliko negde zapnete. 
 3. Prilagodljivost: Postoji mnogo tema i dodataka za prilagođavanje vašeg sajta. U samom WordPress direktorijumu se nalazi preko 10.000 besplatnih tema i oko 60.000 besplatnih dodataka. Takođe, tu su i specijalizovani sajtovi, kao što su CodeCanyon i ThemeForest, gde možete pronaći mnoštvo premium tema i dodatka. 
 4. Optimizacija za pretraživače: WordPress ima nekoliko ugrađenih funkcija za optimizaciju za pretraživače, a postoje i dodatci koji mogu dodatno poboljšati i proširiti te opcije. Sama optimizacija je  neophodna ukoliko želite da se vaš sajt nađe u Google pretragama.
 5. Lako upravljanje sadržajem: WordPress ima jednostavan sistem za upravljanje sadržajem koji će vam omogućiti da lako dodajete, uređujete i brišete sadržaj na sajtu. Ovo čini ažuriranje sajta i objavljivanje novih sadržaja brzim i jednostavnim procesom.
 6. Page builderi (Graditelji veb stranica): Graditelji veb stranica kao što su Elementor, Divi, ili Bricks Builder su posebne teme ili dodatci koji pomažu da brzo i jednostavno kreirate profesionalne i funkcionalne veb-sajtove bez poznavanja koda. Elementor i DIVI su među najpopularnijim graditeljima i nude  veliki broj gotovih stranica i blokova za prilagođavanje izgleda i funkcionalnosti njihovih sajtova. Osim toga, ovi graditelji imaju  intuitivni grafički interfejs i takozvanu „drag-and-drop“ opciju, što dosta olakšava proces izrade veb-sajta i štedi vreme. Osnovnu verziju Elementora možete preuzeti besplatno, dok će vas Pro verzija koštati $59 na godišnjem nivou.
 7. Brzina izrade sajta: ukoliko koristite gotovu temu ili graditelje stranica, sajt može da bude gotov već za nekoliko dana. 
 8. Podržava mnoge jezike: preveden je na mnogo jezika od kojih su na listi i srpski, hrvatski i bosanski, što vam dodatno može olakšati korišćenje. Pored toga postoji i mogućnost da vaš sajt bude na više jezika ukoliko je potrebno.

Koje su mane WordPress-a?

Iako postoji mnogo prednosti, postoje i neke mane koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom izbora platforme za vaš sajt. Neki od glavnih nedostataka su:

 1. Sigurnosni problemi: Zbog velike popularnosti i širokog korišćenja, WordPress je često meta napada hakera. Ovo može dovesti do sigurnosnih problema i propusta, posebno ako se ne ažurira redovno i ako se ne koriste adekvatni sigurnosni pluginovi.
 2. Kompleksnost: Iako postoji mnogo pluginova i tema koji olakšavaju upotrebu WordPress-a, platforma može biti prilično složena i teška za upotrebu ukoliko ste početnik, a želite da napravite veb-sajt sa dosta funkcija.
 3. Performanse: WordPress ume da bude prilično spor kada se koriste neoptimizovane, zastarele teme ili pluginovi koji dodaju mnogo funkcionalnosti. Ovo može negativno uticati na performanse sajta i usporiti ga.
 4. Održavanje: Potrebno je redovno ažuriranje i održavanje pluginova i tema kako bi se izbegle sigurnosne ranjivosti i održale performanse sajta. Ovo nekada može biti haotično i zahtevati dosta vremena i truda.
 5. Troškovi: Iako je WordPress platforma besplatna za korišćenje, dodatni troškovi mogu nastati kada su u pitanju premium pluginovi i teme koji se često koriste kako bi se postigao željeni izgled i funkcionalnost sajta. 

Uz sve ove nedostatke, važno je napomenuti da se mnogi od ovih problema mogu rešiti odgovarajućim održavanjem i korišćenjem adekvatnih sigurnosnih pluginova. 

Da li je WordPress za vas?

Da li je WordPress prava opcija za vas najviše zavisi od vaših potreba i ciljeva.

Ukoliko imate malo iskustva i želite sami da napravite sajt, WordPress je relativno jednostavan za korišćenje i postoji mnoštvo video tutorijala na YouTube-u koji vas mogu voditi korak po korak pri izradi sajta. Odličan je izbor ako ste ograničeni sa manjim budžetom, a pritom želite punu kontrolu i pristup širokom spektru gotovih tema i dodataka. 

Ako ste vlasnik biznisa i nemate vremena da sami izrađujete veb-sajt, naša agencija vam može pomoći. 

Odličan je izbor ako ste ograničeni sa manjim budžetom, a pritom želite punu kontrolu i pristup širokom spektru gotovih tema i dodataka. Međutim, ako vam je potrebna jednostavnija opcija ili ne želite da se bavite tehničkim aspektima održavanja veb-sajta, možda biste trebali razmotriti druge opcije poput Wix-a ili Squarespace-a

Česta pitanja vezana za WordPress

Da li je potrebno da budem programer da bih napravio sajt u WordPress-u?

Nije potrebno. WordPress je dizajniran da bude pristupačan i relativno jednostavan za upotrebu, čak i za početnike. Postoji mnogo tema, dodataka i graditelja stranica koji mogu olakšati izradu i prilagođavanje vašeg sajta bez potrebe za znanjem programiranja.

Šta je sve potrebno za izradu WordPress sajta?

Da biste napravili WordPress sajt, potrebno vam je sledeće:

– Domen (ime sajta npr mojonlineshop.com) 
– Veb hosting (prostor na serveru gde će biti smešten vaš sajt i njegovi fajlovi)
– Instalirana WordPress platforma
– Odabrana tema za dizajn sajta ili graditelj stranica. Naša preporuka je Elementor. – Kupi Elementor pro ili  preuzmi besplatnu verziju
– Dodaci za SEO, sigurnost, online prodavnicu i slično, koji će unaprediti funkcionalnost sajta.
– Sadržaj koji će biti objavljen na sajtu (slike, tekstovi, video snimci)

Koji programski jezik je potrebno da znam da bih mogao samostalno da napravim sajt u WordPress-u?

Da biste napravili sajt „od nule“, potrebno je da poznajete HTML, CSS i JavaScript, koji su osnovni programerski jezici za izradu web stranica. Takođe, potrebno je da poznajete PHP, koji je zaslužan za dinamičke operacije na sajtu i funkcionalnost. Bez njega nećete moći da kreirate temu ili dodatke (plugin-ove).

Da li je WordPress dobar za SEO?

Da, WordPress je dizajniran sa SEO-om u vidu i dolazi sa mnogim dodacima koji mogu poboljšati SEO vašeg sajta. Takođe, omogućava lako upravljanje meta opisima i meta naslovima za svaku stranicu, proizvod ili blog članak.

Koliko košta da se napravi WordPress sajt?

Cena pokretanja WordPress sajta varira u zavisnosti od vaših potreba. Troškovi se najčešće odnose na domen i hosting, kao i na premium teme i dodatke koje želite da koristite. Za neki prosečan biznis sajt cene bi mogle da izgledaju ovako:
– .com domen – 1.400 din/godišnje 
– Hosting (osnovni paketi) – 3.000-7.000 din/godišnje (naša preporuka je Contrateam)
– Elementor – besplatna verzija ili pro (59$ ili 6.500 din/godišnje) ili premium tema – prosečna cena oko $49 
*Ukoliko koristite Elementor neće vam biti potrebna premium tema.

Da li WordPress može da se instalira lokalno na računaru?

Da i to potpuno besplatno. Za to vam je potrebno da instalirate lokalni server, kao što je XAMPP, WAMP ili LocalWP, a zatim da instalirate WordPress na tom serveru. Ovo može biti korisno ukoliko želite da testirate ili prilagođavate svoj sajt pre nego što ga postavite na live server.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i da ste naučili nešto novo. Ukoliko imate pitanja ili nedoumica, slobodno nam pišite u komentarima ispod. 

Podeli na društvene mreže:

Facebook
LinkedIn
Twitter
Picture of Marko Draganić

Marko Draganić

Marko Draganić je osnivač agencije Funnelcy, WooCommerce i Shopify developer i kreator sadržaja. Dolaskom velikih brendova u Srbiju, dobija želju da pomogne malim preduzetnicima da svoje proizvode prodaju online. Od tada je na misiji da kroz usluge i kvalitetan sadržaj pomogne preduzetnicima da prodaju više i opstanu na tržistu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slični članci